Tryl den bedste te frem med en støbejern tekande

Oprettet d.

Tryl den bedste te frem med en støbejern tekande

 

Japansk støbejernstekande

Som passioneret tedrikker sætter jeg stor pris på en velsmagende kop te.

Te er for mig lig med forkælelse for krop og sind, og jeg har prøvet lidt af hvert gennem årene i jagten på den perfekte kop te.

En af mine favoritter er te brygget på støbejern tekander. Du får ikke alene det bedste fra de løse teblade, når du laver te i en tekande i støbejern. Du får også en dejligt varm te, der sender dig direkte i tehimmelen. 

Mens du lader de løse teblade sprede sin smag og styrke til vandet i din støbejern tekande, kan du roligt læne dig tilbage med en afslappende følelse. Præcis som det går til under de japanske teceremonier, der går mange hundrede år tilbage i tiden.

Fra Kina til Japan – og nu hjemme i de danske stuer

Støbejern tekanden er forbundet med mange ritualer og traditioner, der har meget lidt at gøre med den måde, som vi drikker te på i dag. 

Der er dog alligevel en lysende klar kobling, når vi tænker på den ro og den afslappede følelse, der spreder sig i kroppen og sindet, når vi nyder en kop friskbrygget varm te.

Her i artiklen kan du dykke ned i historien bag den traditionsrige japanske tekande, der har vandret fra Kina til Japan, og blive lidt klogere på, hvad der gør den populære tekande i støbejern til noget helt særligt. 

Jeg deler også ud af mine tips til, hvordan du brygger den perfekte kop te ved hjælp af en tekande i støbejern, så du kan tage det med ind i din helt egen, personlige teverden.

Støbejern tekande med tesi

Historien bag støbejern tekanden

Støbejern tekanden stammer oprindeligt fra det ældgamle Kina.

Da tekanden senere kom til Japan, blev den i starten brugt til udelukkende at koge vand i. Støbejernet var oplagt til at bruge over åben ild, og derfor var det nemt at koge vand heri til blandt andet madlavning.

Senere kom japanerne på at putte friske teblade og matcha direkte ned i støbejern kanden, og det blev på den måde opdaget, at kanden var ideel til at brygge te i. 

Med tiden blev der også lavet et filter til kanden, og det er starten på den type af tekande, som støbejern kanden er i dag.

Fra et praktisk stykke værktøj til et dekorativt statussymbol

Der hersker en helt særlig symbolik omkring de smukke japanske tekander af støbejern. 

Tekanderne er udstyret med alverdens forskellige symboler, og det betyder meget i de japanske hjem at have flere tekander med dekorative indgraveringer og symboler.

Under de traditionsrige japanske teceremonier spiller støbejern tekanden den dag i dag stadig en vigtig rolle. Det samme gør symbolerne, som de japanske tekander er dekoreret med. 

Nu, hvor du kender til historien bag de populære tekander fra Japan, vil vi bevæge os frem til nutiden og se nærmere på, hvorfor du med fordel kan forkæle dig selv med en tekande i støbejern.

Cast Iron tea pot

Forkæl dit tehjerte med en japansk tekande i støbejern

Én ting er, at der er noget helt særligt, næsten meditativt, forbundet med det at brygge te i en traditionel støbejern tekande. 

Noget andet er de mange praktiske fordele, der følger med. 

En tekande, du aldrig behøver at skifte ud

Støbejern er et solidt materiale, der kan holde i en evighed. Behandler du din tekande godt, behøver du aldrig tænke på at skifte den ud med en nyere model. Indersiden på støbejern tekanderne er belagt med en særlig emaljebelægning, der er helt glat, og som giver en god beskyttelse mod blandt andet rust. 

En tekande, der holder godt på varmen

Støbejern holder godt på varmen – bedre end keramik eller tekander af glas. 
Med en støbejern tekande behøver du ikke være bange for, at din te bliver kold, inden du når at drikke den.

En tekande, der er ideel til at brygge te på løse blade

Få det bedste ud af de løse teblade – uden at ende ud med terester i bunden af dit tekrus. Takket være oldtidens japanere ved vi dag, at vi kan få den skønneste te ud af at brygge te i støbejern kander med indbygget tesi.

Japansk støbejerns tesæt

Bryggetips: Sådan laver du perfekt te i en støbejern kande

●    Forvarm støbejern tekanden ved først at fylde den op med kogende vand.
●    Hæld det varme vand ud.
●    Tilsæt dernæst teblade i tesien og hæld kogende vand over.
●    Lad teen trække til den får den smag, du bedst kan lide.
●    Server og nyd din te.

Når der ikke er mere te tilbage i kanden, kan du genbruge tebladene du har i tesien fra første brygning og hælde nyt vand over dem. Der vil stadig være smag tilbage i tebladene – men smagen vil dog være mere svag, når du fortsætter med at brygge på de samme teblade. I østen er det en tradition at brygge flere gange på de samme teblade.

Tesi i rustfri stål

Få det bedste fra teens verden – lav te på løse blade

Det er naturligvis en smagssag hvilken type af te, du nyder mest.

Har du endnu ikke forsøgt dig med løs te, kan jeg dog anbefale, at du giver det en chance, når du skal brygge te i din støbejern tekande.

Med løs te får du en autentisk smag samtidig med, at du får alt det bedste fra de friske teblade.

Rigtig god fornøjelse med at lave te i din kande af støbejern. Jeg håber, at det giver dig en masse gode testunder – alene og sammen med andre teelskere.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar