Koldbrygget te

Oprettet d.

Koldbrygget te

Den store guide om koldbrygget te

Med en iskold kande koldbrygget te i køleskabet vil du altid kunne slukke tørste, få teens lækre smage, men med mindre bitterhed og mulighed for selv at søde den eller tilsætte andre favoritter i form af citron, mynte eller andre friske smagsgivere. 

Langt de fleste tænker på de farverige iste, der står ved siden af sodavandene og de andre læskedrikke i kølemontrene på tankstationer og i supermarkeder, når de tænker på iste eller koldbrygget te, som det også kaldes. Men du kan sagtens lave en både mere velsmagende og sundere variant, så du kan slukke tørsten og få væske nok uden at fylde dig med unødvendige tilsætningsstoffer og sukker. 

I denne artikel kan du bliver klogere på: 

  • Hvad er kold te? 
  • Hvordan smager kold te?
  • Hvordan laver man koldbrygget te?
  • Forslag til hvilke teer du kan vælge til din koldbrygget te
  • Og meget mere …

Men hvad er kold te egentligt, og hvor stammer den populære kolde drik fra?

Hvad er kold te?

Kold te er som navnet afslører en almindelig te, der er kølet ned. Ofte brygger man teen om aftenen og sætter den på køl til næste dag, hvor den så kan nydes. Man kan både lave en koldbrygget iste eller er en varmbrygget iste. Du får opskrifter på begge typer længere nede. 

De fleste kender kold te som iste eller ice tea i en farverig flaske på køl sammen med energidrikke, juice og sodavand, som et relativt moderne produkt. Men koldbrygget te går længere tilbage og bliver blandt andt andet omtalt i litteraturen helt tilbage i 1800-tallet og det victorianske Amerika, hvor det blev serveret med og uden alkohol.  Sidenhen har det spredt sig til hele verden, men er stadig en indgroet kulturel tradition i USA. 

Hvordan smager kold te?

Kold te smager generelt meget mildere og mindre bitter end varm te, hvilket giver dig en mulighed for at få en kølig og læskende drik med smag uden, at det bliver for sødt, for bittert eller fyldt med en masse tilsætnings- eller sødestoffer. 

Med mulighed for at tilsætte sødme efter behov, kan du få en koldbrygget te, der passer perfekt til dine smagsløg og samtidig dække dit behov for væske i løbet af dagen.  

Kold te smager frisk og læskende

Tip: Et smagfyldt alternativ til det kedelige vandglas på skrivebordet: usødet koldbrygget iste

En usødet koldbrygget iste består kun af vand og den te, du vælger at putte i. Det har sin klare fordel, fordi du så selv bestemmer, hvor meget sukker, du indtager, når du drikker en kold te, du selv har brygget. Da vi især i de varme sommermåneder skal sørge for at få væske nok, kan det være et rigtigt godt alternativ til den vandflaske, mange af os har med i tasken eller har stående på bordet ved siden af tastaturet. 

Og det er virkelig let. Du får nogle forfriskende og lette opskrifter på usødet koldbrygget iste længere nede. 

Server iskold te til dine gæster

Hvordan laver man koldbrygget te? 

Mange tror, at det er meget kompliceret at lave koldbrygget te. Det er det heldigvis ikke. Når du laver koldbrygget te, kræver det kun koldt vand, en god te og et køleskab. Der er rigtigt mange måder at lave en koldbrygget kop te på, og vi vil også gerne opfordre dig til at eksperimentere, så du finder frem til den iste, du foretrækker. 

Her er en opskrift på en koldbrygget te, som du kan starte med. 

Koldbrygget te - sådan gør du

Fremgangsmåde: 

  • Tilføj 2-3 teskefulde af din favorit te i en kande
  • Hæld kold vand over tebladene
  • Sæt låg på kanden og stil på køl
  • lad din te trække i køleskabet natten over eller minimum 4-6 timer

Herefter kan du nyde cold brewet te, tilsæt eventuel lidt honning for en sødere smag


Vi anbefaler: 

kolbrygget te til køleskabet

Det er også muligt at brygge din iste på den traditionelle måde med varmt vand.

Favoritopskrift: Lav kold te natten over med almindeligt varmbrygget te og friske citrusfrugter

Det smager også rigtigt godt at lave en god kande sort te og lade den stå i køleskabet. Du kan bruge alle typer te til til dette. De sorte teer er den type te, som amerikanerne typisk bruger til deres klassiske iste.  Her anbefaler vi også altid at bruge dobbelt så meget te, som hvis du skulle drikke det varmt, da smagen er noget mildere, når teen er kølet ned. 

Her er en opskrift på en varmbrygget iste med friske citrusfrugter og hjemmelavet sukkersirup. 

Varmbrygget iste - sådan gør du 

Fremgangsmåde: 

  • Bryg en god stærk sort te, i din tekande
  • For eksempel 3-4 spsk BOH sort te - Passionsfrugt til 1 liter vand
  • Lad teen køle ned på køkkenbordet
  • Sæt teen i køleskabet i min. 4-6 timer.
  • Skær en halv økologisk appelsin og en halv økologisk citron i tynde skiver, placer dem i en glaskande og hæld din kolde te over og lad det trække i 30-60 minutter
  • Tilføj eventuel en sirup eller honning for sødme efter smag

varmbrygget iste

Det er også muligt at slå et par smutveje, når det kommer til koldbrygget te. Du kan både brygge din egen iste med tebreve, og du kan bruge en lækker istepulver. 

Du kan sagtens bruge tebreve til koldt te

Te er te. Det gælder også koldbrygget te. Det betyder også, at du sagtens kan lave din koldbryggede te med de tebreve, du plejer at bruge. 

Der er rigtigt mange måder at brygge din kolde te, når du bruger tebreve til formålet. 

  • Du kan brygge din iste med kold vand natten over for mest smag (se opskriften på koldbrygget te ovenover)
  • Du kan brugge din iste med 80 grader varm vand, hvis du vælger en grøn te, eller 100 grader varm vand, hvis du vælger en sort te, og så køle det ned  (se opskriften på varmbrygget iste ovenover)
  • Du kan også lave et halvt glas med varm te og fylde op med isterninger (en hurtig smutvej til iste, når du har travlt)

Vi anbefaler den lækre BOH grøn jasmin te i tebreve til din kolde te. 

iste med tebreve jasmin te

Iste med fersken: Fra postevand til læskende drik med frisk smag på et splitsekund

Der findes også masser af muligheder for at springe over og forvandle din vandflaske til en læskende iste med frisk smag på et splitsekund med istepulver. 

Med istepulver får du en hurtig iste med din favoritsmag. Fordelen ved istepulver er, at du altid kan have det med i tasken og tilsætte dit vand, når som helst - på arbejde, på bilturen eller efter løbeturen. 

Modsat de færdigtblandede iste, du finder i butikkerne, har du her mulighed for selv at justere styrken og herved også, hvor sød du gerne vil have den. 

Vi anbefaler vores populære BOH Iste pulver Fersken, som du får i praktiske poser, så det er let at dosere.

iste med fersken fra BOH

OBS: Hold øje med dit koffeinindtag, når du drikker iste

Selvom vi elsker koldbrygget te, er det vigtigt for os at holde øje med vores koffeinindtag. For koldbrygget te indeholder koffein, men dog afgives der mindre koffein ved koldbrygget te sammenlignet med te brygget på varmt vand.

I vores iste fra BOH er cirka 21 mg i hvert istebrev, hvilket svarer til cirka en tredjedel af, hvad du får i en kop sort te.

Sammenlignet med kaffe og cola, indeholder te stadig væsentligt mindre koffein. Men vær alligevel opmærksom på det - især hvis du serverer iste til dine børn.


Hjemmelavet iste er et lækkert alternativ til vand eller søde læskedrikke i sommervarmen 

Uanset om du er til sort eller grøn te, varm- eller koldbrygget iste, te med løs te eller tebreve eller foretrækker den lækre og lette løsning med istepulver, er der er en hjemmelavet iste, der passer til dine smagsløg. 

Læs mere om vores populære iste og istepulver på denne side og find din favoritvariant. 

Rigtig god fornøjelse med at lave dig en lækker kop koldbrygget te. 

iste med matcha latte


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar