En fejring af teens forunderlige verden.

oprettet d.

En fejring af teens forunderlige verden.

Arbejderne fra BOH teplantage - kører tilbage fra te høsten

den 21. maj er en særlig dag for alle teelskere. Det er FN's internationale Te Dag.

I år er der særligt fokus på de millioner af mennesker, der er afhængige af arbejdet med at plukke, forarbejde og pakke den te, du hælder op i dit tekrus. Det er nemlig deres fortjeneste, at du kan forkæle dig selv med den skønneste sorte, grønne eller hvide te, som du nyder allermest.   

Her i indlægget kan du læse mere om FN’s Te Dag, hvorfor du kan drikke te med god samvittighed, og hvilke gode egenskaber te indeholder.

Hvorfor fejrer vi den internationale Te Dag?

Det er relativt nyt, at vi fejrer Te Dag.

Fejringen falder den 21. maj hvert år, og det er FN, der står bag initiativet. Tanken med fejringen er både, at vi skal huske at hylde de mange mennesker, der hver dag arbejder hårdt med at plukke teblade i varmen, forarbejde og pakke teen. Men også at vi skal minde os selv om de mange gode egenskaber, som te har at byde på. 

Den velsmagende energidrik fra naturens hånd er en stor del af kulturer fra øst til vest jorden rundt – og te bidrager med masser af hygge, samvær og traditioner.

Hvad er te egentlig? Og er der koffein i?

Efter vand er te den drik, der bliver indtaget allermest af i hele verden. 

Vi mennesker har indtaget te i mange tusinde år, og en kop te er ikke bare en kop te. Du kan blandt andet vælge mellem hvid te, grøn te, oolong te, sort te, darjeeling te og et utal af forskellige smage som hindbær, jordbær, melon, jasmin, Earl Grey, lyng, eksotisk passionsfrugt og meget andet. 

Der er helt sikkert også noget for dine smagsløg – og det kan være sin sag at finde sin favorit te, når der er så mange skønne smage at vælge mellem.

Te er lavet af blade fra teplanten Camilla Sinensis

Camilla Sinensis er navnet på den tebusk, der giver liv til størstedelen af den te, der bliver produceret rundt omkring i verden. Den minder mest af alt om en veltrimmet dansk bøgehæk, når du kaster et blik på en teplantage, hvor tebuskene står i snorlige rækker.
De mest populære tesorter som hvid, grøn og sort te bliver alle lavet af teblade fra planten Camilla Sinensis, og de indeholder alle koffein eller tein. Tein og koffein er stort set det samme. 

BONUSINFO: Urtete og rooibos te er uden koffein og tein. De stammer ikke fra Camilla Sinensis planten. Urtete er lavet på urter, mens rooibos te kommer fra den sydafrikanske plante Rooibos. 

Topskud fra teplanten Camilla Sinensis

Skær ned på dit kaffeindtag med te

Vil du gerne drikke mindre kaffe, kan du med fordel skifte nogle af dine daglige kopper kaffe ud med te. Du får samme opkvikkende effekt ved at drikke te, og som en ekstra bonus får du endda en længerevarende opkvikkende virkning, når du fylder din kop med te i stedet for kaffe.

Det skyldes, at den koffein, du får ved at drikke te, bliver optaget langsommere i din krop. Det giver en længere, men mindst lige så effektiv virkning.

Forhør dig gerne der, hvor du normalt køber dine kaffebønner, når du gerne vil give te en chance. Drikker du normalt kun kaffe, vil du med stor sandsynlighed bedst kunne nyde smagen af en god sort te – uden tilsat smag. 

Ren sort te eller en klassisk Earl Grey te med lidt volumen i smagen vil være et godt sted at starte, når du gerne vil bevæge dig ind i teens forunderlige verden.  

Skift din energidrik ud med te 

Er du fan af den energi, du får ved at indtage energidrikke, kan du med fordel overveje, om du skal gå over til te i stedet. Te er langt billigere, og det giver dig en helt anden energi. 

Den koffein, du får ved at drikke te, holder i længere tid, og så bliver den optaget mere roligt i kroppen. Te kan holde dig i gang i lang tid uden et crash, som du kan få ved at indtage en hårdt pumpet energidrik.

Energidrikke er dyre, og du kan nemt købe dig fattig i energidrikke fra køledisken. Det er ikke tilfældet med te. Selv hvis du køber en god te og betaler, hvad der svarer til 69 kroner for 100 gram, kan du brygge cirka 20-25 liter te. Det giver dig en dejlig lav literpris. Den pris er der ikke nogen energidrik, der kan hamle op med.

Du kan drikke din te rygende varm eller isnende kold. Og du kan tage te med i drikkedunken, uanset om du skal ud at dyrke sport, ud at køre i bil eller på arbejde. Te kan give dig et ekstra skud energi – præcis som en energidrik kan. 

Sådan kommer du i mål med din første kop te

Her får du mine forslag til, hvordan du laver dig en helt perfekt kop te:

Opskrift på en kop sort te

Find en god tekop frem fra skabet
Lad dit tevand koge helt op til 100 grader
Fyld 1 tsk te i en tesi 
Hæld det varme vand over tebladene
Lad teen trække i cirka 5 minutter


Opskrift på en kop grøn te
Tag din yndlings tekop
Lad dit tevand koge – og lad det derefter køle ned til cirka 80 grader (det tager cirka 5 minutter)
Mål 1 tsk te af og fyld det i din tesi
Hæld vandet over tebladene
Lad teen trække i cirka 3-5 minutter


Opskrift på en kop urtete
Tag et godt tekrus frem på bordet
Kog dit tevand op til 100 grader
Læg 1 tsk urtete i din tesi
Hæld det kogende vand over urterne
Lad din te trække i 5-10 minutter

Nyd en kop frisk brygget te

Historien om, hvordan teen kom til Danmark

Vidste du, at teen kom til Danmark som afløser for drikke med alkohol?

I 1600-tallet, hvor den første te kom til Europa, blev det anset som en gudedrik, der kun var forbeholdt de øverste lag i samfundet. 

I Danmark er den første tekande blevet registreret til tiden under Frederik III omkring 1656. Senere er der i 1668 dukket en tekande op i biskoppens skifteopgørelse i Aalborg. Og sådan fortsætter det ellers derudaf med tenydere blandt embedsmænd og andet godtfolk. 

Teen har været med til at minimere forbruget af øl og vin, så der med tiden blev mindre rus – også blandt middelklassen. Under anden verdenskrig fik te en betydningsfuld rolle som erstatning for kaffe, men den historie gemmer jeg til en anden god gang. 

I dag kan du nyde te – uden dårlig eftersmag af kummerlige arbejdsforhold

Verden er en helt anden her i 2022.

I dag er te for alle, og det er udbredt i hele verden. Produktionen af te fungerer også på en helt anden måde i dag, og der bliver gjort meget for at sikre gode vilkår på teplantagerne.

Der er i dag et enormt fokus på at dyrke te på en måde, der både er skånsom for miljøet, og som også er godt for de mange mennesker, der arbejder med te. Det er noget af det, som den internationale Te Dag også skal være med til at bringe fokus på.

At de, der arbejder med teproduktion, skal have gode vilkår. 

Teplukkere hos BOH Sungei Palas tea center i Malaysia

Sæt kedlen i kog i anledning af Te Dag den 21. maj

Det kan være noget af en tilvænning at gå fra kaffe eller energidrik til te. Men smagen sidder lige i skabet, hvis du finder den rigtige te – og det at drikke te er samtidig et godt bidrag til mange menneskers liv andre steder i verden. 

Brug fejringen af Te Dag til at holde gang i din tekande og inviter gerne venner eller bekendte over til en kop velsmagende te. Og send gerne en kærlig tanke til alle de, der arbejder på teplantagerne med at plukke blade og pakke din te til dig.  

Så sæt kedlen i kog, find teen frem fra skabet og bryg en velsmagende cuppa!


Kommentar(er) 2

Skriv din kommentar